Is stress gezond?

Kortdurende stress zoals bij bv. een examen, zorgt ervoor dat oude, niet nuttige delen van cellen hergebruikt worden om nieuwe en sterkere cellen te ontwikkelen. Daarom zijn verschillende kortdurende stressoren goed voor onze gezondheid omdat er celvernieuwing plaatsvindt.
Langdurige stress en indringende gebeurtenissen zoals bv. verbouwingen in je huis en een dreigend ontslag op je werk, hebben echter een negatief effect op de hersencellen. Hoge cortisolwaarden zorgen ervoor dat bepaalde delen van je hersencellen afgebroken worden waardoor geheugen- en concentratieproblemen kunnen ontstaan.
Eén van de oplossingen voor deze langdurige stress, naast het verminderen van je stressoren, is voldoende beweging en sport. Dit helpt om de hierboven beschreven celvernieuwing in gang te zetten.

Scroll to top