Welke informatie op het internet is waar?

#fakenews #nepnieuws

We doen het allemaal wel eens: dokter Google raadplegen om te weten te komen wat er met ons aan de hand is. Maar hoe weet je nu of het om betrouwbare informatie gaat?
1. Staat er een bronvermelding en welke is dit (bijv. sciencedirect)? Deze bron mag maximaal 10 jaar oud zijn, anders is de wetenschappelijke relevantie sterk verminderd of niet meer van toepassing.
2. Wordt er in een artikel meerdere keren verwezen naar specifieke producten, let dan op! Het betreft wellicht verborgen reclame van een bepaalde aanbieder.
3. Vind je dezelfde of heel gelijkaardige teksten over een onderwerp terug op verschillende sites, let dan ook weer op, dit komt wellicht van 1 en dezelfde bron.
4. Vind je vijf of meer duidelijke verschillende bronnen en teksten, dan kan je er van uitgaan dat je een goede basis van informatie verzameld hebt.
5. Indien je op een site reviews leest, let dan ook op. Deze kunnen gemanipuleerd zijn. Hetzelfde geldt voor vind-ik-leuks. Deze kunnen door zogenaamde ‘clickfarms’ kunstmatig de hoogte in gedreven worden.

Scroll to top