Vechten op straat? Omstaanders helpen wél!

#sociaal  #wecare  #hoopvol

Sinds 1964 is de gangbare theorie dat wanneer er geweld plaatsvindt op straat mensen niet geneigd zijn te helpen. Dit werd het ‘bystander-effect’ genoemd: hoe meer mensen er zijn, hoe minder men geneigd is zelf actie te ondernemen om te helpen vanuit het idee dat ‘iemand anders het wel doet.’ Dit noemt men ook wel gedeelde verantwoordelijkheid. Deze theorie was gebaseerd op de verkrachting en moord van Kitty Genovese in New York.

Nieuw onderzoek uitgevoerd in Nederland, Engeland en Zuid-Afrika laat echter zien dat mensen vaak wel ingrijpen als er een vechtpartij op straat gebeurt. Er werden verschillende opnames gemaakt waaruit blijkt dat omstaanders proberen de boel te sussen als er een gevecht uitbreekt. Enkel bij gewapende overvallen en ruzies tussen koppels of vrouwen wordt minder ingegrepen. Blijkbaar vindt men dit een privé aangelegenheid.

Dit onderzoek kan niet meteen verklaren waarom mensen wel ingrijpen, men denkt o.a. het willen ophouden van een goede reputatie. Het stemt echter wel hoopvol dat we als omgeving vaak socialer handelen dan men vaak veronderstelt of hoort in de media.

 

Bron: de volkskrant

Scroll to top