Is er een verband tussen depressieve vaders en psychologische klachten bij tieners?

#depressie #vaderschap #jongeren

Er bestaat een groot misverstand dat moeders meer verantwoordelijkheid dragen voor de geestelijke gezondheid en dat vaders minder invloed hebben. Een studie toonde aan dat de link tussen depressie bij de ouders en het kind niet afhangt van het geslacht van de ouders.
Onderzoekers ontdekten dat een toename van depressieve symptomen bij de vader verband hield met een toename van psychologische klachten bij de tiener. Mannen zoeken minder vaak hulp in de vorm van bijvoorbeeld therapie dan vrouwen. Wanneer je als vader geen hulp zoekt om je depressieve klachten te laten behandelen, kan dit van invloed zijn op je kind.
Depressie neemt volgens de onderzoekers duidelijk toe rondom de leeftijd van dertien jaar.

https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(17)30408-X/fulltext?fbclid=IwAR1ZioQUOf-QNqxFQjWZmLqwq9nU_X-PFC9jTlLdXD2GnaR242F3Vpt4ZsI

Scroll to top