De waarheid over suiker!

#suiker #dieet #afvallen #gezond

 • Heb ik suiker nodig?
  Nee! Suiker levert calorieën aan maar geen nuttige voedingsstoffen. Deze worden snelle suikers genoemd en geven maar een korte energiepiek. Trage suikers daarentegen zoals volkoren brood, aardappelen en volkoren pasta leveren langere tijd energie om de dag zonder honger door te komen. Ze zijn belangrijk omdat ze tevens andere nuttige voedingsstoffen aanleveren zoals vezels en vitaminen.
 • Zijn natuurlijke suikers zoals agavesiroop en honing beter dan gewone suiker?
  Nee! Er bestaan veel alternatieven voor gewone suiker die zogezegd natuurlijker en gezonder zijn, zoals bijv. kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, rijstsiroop, dadelsiroop enz. Al deze variaties bevatten evenveel calorieën en hebben evengoed invloed op de suikerspiegel. Deze producten zijn ook niet ‘natuurlijker’ dan de traditionele suiker, die van de suikerbiet afkomstig is.
 • Zijn zoetstoffen en suikervervangers slecht?
  Nee! Zoetstoffen zoals stevia, sucralose, aspartaam, enz. leveren geen calorieën. Ze zijn daarom een goed alternatief voor suiker, waarbij we wel moeten oppassen met te grote hoeveelheden. Aangeraden wordt om bijvoorbeeld niet meer dan een halve liter light-frisdrank per dag te drinken. Maar dit geldt in het algemeen: “less is more”.
 • Is suiker schadelijk?
  Nee! Suiker bestaat uit fructose en glucose. Ze zijn onschadelijk maar leveren wel veel calorieën op, wat tot overgewicht kan leiden. Dat verhoogt op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Als je een gezond gewicht hebt, gevarieerd eet en voldoende beweegt moet je je wellicht geen zorgen maken. Suiker werkt tevens tandcariës in de hand. Dit is een extra reden om niet te overdrijven met het gebruik van suiker.
 • Zijn fruitsappen en smoothies gezond?
  Nee! Het is veel beter om fruit zo te eten dan het te persen. Als je fruit perst, hou je enkel het suikerrijke sap over. De vezels uit het fruit die de belangrijkste energieleveranciers zijn, blijven achter. Fruitsappen en smoothies gaan zodanig vlot binnen dat we al snel teveel ervan binnenkrijgen. Eet liever 2 à 3 stukken fruit per dag. De kans dat je een grote hoeveelheid suikers binnenspeelt door vers fruit te eten is veel kleiner.

Bron: Maguza

Scroll to top