Meditatie in plaats van medicatie tegen depressie?

#meditatie  #mindfulness  #depressie

Uit een Brits onderzoek van 2015 zou blijken dat van de onderzochte deelnemers die behandeld werden voor een terugkerend depressie, 44% terugviel wanneer behandeld met Mindfulness based cognitieve therapie zonder antidepressiva. Van de deelnemers die behandeld werden met antidepressiva zonder bijkomende therapie viel 47% terug.

Dit leidt tot de hypothese dat depressie het beste met meditatie behandeld kan worden, zeker omdat medicatie vaak voor bijwerkingen zorgt en moeilijk af te bouwen is. Echter dit vraagt wel wat nuancering: het onderzoek kijkt enkel naar terugval, niet naar de behandeling op zich. Bovendien werd het effect enkel gemeten bij de specifieke behandeling waarbij cognitieve therapie gecombineerd werd met een 8-weekse training in meditatie. Er zijn heel wat meditatietechnieken in omloop, waarvan het effect niet precies geweten is. Bovendien heeft enkel cognitieve therapie eveneens een goed effect, dus we weten niet hoeveel (of weinig) meditatie toevoegt.

Besluit: meditatie in combinatie met cognitieve gedragstherapie kan de kans verminderen op een terugval bij mensen met terugkerende depressies. Maar je moet wel de juiste meditatiemethode toepassen: een 8-weekse training. Antidepressiva zorgen voor een vergelijkbare vermindering.

 

Bron: eoswetenschap.eu

Scroll to top