Waarom tegenwoordig iedereen wel iets over voeding te zeggen heeft

#voeding #trendy #socialmedia

Voeding is de laatste jaren een trendy thema. Van de voedselzandloper tot scholen die voorschrijven wat er gegeten en gedronken mag worden door de leerlingen, tot de foto van de gezonde aubergine lasagne van tante Marie op facebook: iedereen heeft een mening over voedsel.
Hoe komt dit nu?
• Mede door de sociale media ‘zien’ we meer van elkaars persoonlijke leefwereld en krijgt dit meer lading. Door foto’s die we plaatsen op sociale media willen we een bepaalde boodschap meegeven: bijv. ik eet bewust, ik denk aan mijn gezondheid, mijn gezin is belangrijk, etc.
• Vroeger volgden we religieuze eetregels, zoals vis eten op vrijdag. Echter nu volgen we do’s en dont’s op eetgebied om ons te kunnen onderscheiden van anderen. Daarom kiezen we voor gegrilde vis op een bedje van zeegroenten i.p.v. een hamburger om niet als lagere klasse over te komen. Antropoloog Robin Fox verwoordt het zo: ‘niet weten hoe het hoort op eetgebied is een universeel teken van een outsider-status’.
• In de westerse wereld is bovendien de gemiddelde levensstatus zodanig dat je jezelf bijna niet meer kan onderscheiden door materiele zaken. Overdaad hiervan wordt zelfs gezien als iets ordinairs. Mensen onderscheiden zichzelf nu liever door hun gebruik van biologisch voedsel. Hierdoor laat je zien dat je tot de ‘streefklasse’ behoort volgens onderzoekster Elizabeth Currid-Halkett. Met andere woorden: je laat zien dat je iemand bent die goed geïnformeerd is, belang hecht aan gezondheid en milieu en kinderen de best mogelijke start in het leven wil geven.

Wat hebben we hier aan?
Het is goed om rekening te houden met het feit dat we altijd (on)bewust beïnvloed worden door het huidige sociale klimaat dat heerst. Als je weet dat deze beïnvloeding er is, geeft je dat de mogelijkheid om van op een afstandje naar alle trends te kijken te kijken en dan te beslissen hoe ver je er al dan niet in wil mee gaan.

Scroll to top