Hoe herken je een depressie?

#depressie#ongelukkig#verdrietig

Depressie is niet iets wat je openlijk te zien krijgt. Het is meer dan alleen verdriet en veel huilen. Het is een constant gevoel dat nooit echt overgaat, zelfs niet wanneer je je bezighoudt met activiteiten waar je vroeger van genoot. Er zijn een aantal gewoonten die mensen met een depressie hebben.

 1. Ze zijn zeer getalenteerd en expressief. Er is een verband gevonden tussen expressief zijn en een verhoogd risico op depressie.
 2. Hogere muren om zich heen hebben. Ze zijn erg goed in het verbergen van emoties en lijken buitengewoon vrolijk, veerkrachtig en levendig.
 3. Last van verlatingsangst. Ze zijn bang dat hun depressie anderen doet wegvluchten.
 4. Lijden aan vreemde eetgewoonten. Ze komen bij in gewicht of vallen af. Suikerrijk en gefrituurd voedsel verhogen serotonine. Serotonine verlicht stemmingen en vermindert angst waardoor mensen met een depressie hiernaar gaan verlangen.
 5. Vreemde slaapgewoonten. Te veel of niet genoeg slapen lijkt het patroon te zijn voor mensen die aan een depressie lijden. Omdat het lichaam niet synchroon loopt met zichzelf, weten de hersenen niet hoe te reageren en geven ze te veel of onvoldoende melatonine af.
 6. Veel piekeren. Ze analyseren alles om te zien wat het beste resultaat geeft. Hun geest kan rommelig en druk zijn waardoor er concentratieproblemen optreden en zaken vergeten worden.
 7. Ze willen altijd zelfredzaam zijn. Alleen op zichzelf vertrouwen is vermoeiend en kan behoorlijk schadelijk zijn voor de psyche.
 8. Gaan uit van worstcasescenario. Ze zijn altijd voorbereid op het ergste dat kan gebeuren. Het lijkt alsof ze realistisch zijn maar wanneer die verwachtingen altijd negatief zijn weet je dat er iets mis is.
 9. Milde tot ernstige gewoontes. Elke dag op hetzelfde tijdstip gaan wandelen, naar muziek luisteren of sporten. Op die manier behouden ze de controle over hun leven.
 10. Ze gebruiken cover-up stories. Depressieve mensen willen meestal niet dat andere mensen de waarheid kennen, dus worden ze experts in het verbergen van dingen. Ze verzinnen verhalen over hun gedrag, hun verandering in uiterlijk of waarom er littekens op hun armen zijn.
 11. Verhoogde perceptie van leven en dood. Niet veel mensen begrijpen dat depressie niet altijd tot zelfmoord leidt. Dat is tenslotte alles waar we in het nieuws over horen. Wat depressie echter doet, is de perceptie veranderen over leven en dood.
 12. Hebben een goed begrip van substanties. Ze hebben een kennisniveau over substanties dat hoger lijkt dan de gemiddelde persoon zou moeten hebben. Ze zijn zich ervan bewust dat suikers en cafeïne hun humeur verhogen en welke medicijnen ze nadelig beïnvloeden. Ze weten welke medicijnen ze niet met voedsel mogen mengen om een bijwerking te veroorzaken.
 13. Ze zijn vaak op zoek naar een doel. Ze willen iets vinden dat de moeite waard is om te doen, zodat ze het gevoel hebben dat het de goede kant opgaat. Het is hun manier om zichzelf gelukkig te maken, zonder hulp van anderen te zoeken.
 14. Ze proberen liefde en acceptatie te zoeken. Ze willen leuk gevonden worden en gaan anderen plezieren.
 15. Subtiele kreten om hulp. Mensen met een depressie trekken zich meestal terug, maar soms wordt de depressie teveel om er alleen mee om te gaan. Zoek naar die momenten waarop ze ervoor kiezen zich open te stellen en te praten over hun voorwaarden, zonder te oordelen.
 16. Veranderingen in levensstijl. Als je iemand kent die niet regelmatig aan lichaamsbeweging doet en dan elke dag plotseling zeer actief gaat bewegen, kan met een depressie te maken hebben. Door deel te nemen aan deze activiteiten kunnen endorfines vrijkomen waardoor het lichaam zich in het algemeen beter kan voelen. Deze haast kan ertoe leiden dat ze er steeds meer naar op zoek gaan, zodat ze vaker deze activiteiten gaan uitoefenen.
 17. Vermijding. Het vermijden van regelmatige activiteiten en het zien van mensen maakt het gemakkelijker voor hen, omdat ze niet hoeven te doen alsof alles in orde is. Vooral op die vermoeiende dagen waarin alles te veel aanvoelt, kunnen ze ervoor kiezen om gewoon de hele dag te slapen.
 18. Dwangmatig gedrag. Sommige mensen kunnen meerdere douches per dag nemen, alleen omdat dit de enige manier is om te ontspannen en zich goed te voelen, terwijl sommige mensen schadelijk gedrag vertonen, zoals trichotillomanie (haar uittrekken).
 19. Gesprekken over zichzelf vermijden. Ze willen niet aan anderen toegeven dat hun leven niet perfect is en dat ze worden beoordeeld op hun gedrag of dat ze geen hulp zoeken.
 20. Ze vermijden oogcontact. Mensen met een depressie hebben vaak een zeer laag gevoel van eigenwaarde. Ze hebben de neiging om naar beneden te kijken of naar iets anders in de kamer waar ze hun blik op kunnen richten.
 21. Onverwachts negatief reageren. Omgaan met depressie kan een vermoeiende ervaring zijn. Het allemaal alleen doen kan maken dat je plots overreageert. Deze plotselinge uitbarsting is een teken dat er iets mis is en dat ze met iets worden overweldigd.
 22. Voor langere tijd verdwijnen. Ze kunnen ervoor kiezen om een tijdje te verdwijnen, hetzij door thuis te blijven of ergens plotseling naartoe te rijden zonder het iemand te vertellen.

Bron: Medical News

Scroll to top