To Fast or not to Fast?

#periodiekvasten

#5:2dieet

Dr. Mattson, neurowetenschapper aan Johns Hopkins Medicine, doet al 25 jaar onderzoek naar de  leefstijl van periodiek vasten. Hij bedoelt hiermee 2 varianten van periodiek vasten: ofwel de 5:2 variant (2 dagen per week vasten en 5 dagen gewoon eten) of de 16:8 variant (in een tijdspanne van 8u per dag je maaltijden plannen en 16 uur niet eten).

Deze vormen van vasten zorgen ervoor dat in je lichaam een metabolische switch kan plaatsvinden, zeg maar een overschakeling op celniveau van het gebruik van snelle suikerreserves naar langzamere vetreserves.

Deze switch zorgt voor een betere bloedsuikerregeling, beter weerstand tegen stress en verminderde ontstekingswaarden. Steeds meer onderzoeken wijzen er ook op dat periodiek vasten de risicofactoren van diabetes en obesitas kunnen veranderen of zelfs verminderen.

Maar hoe doe je dat nu dat periodiek vasten? Als je niet gewend bent om te vasten kan je in het begin honger of irritatie ervaren. Daarom is het niet handig om ‘cold turkey’ te gaan. Geef jezelf daarom de tijd om rustig naar dit systeem toe te werken door stap voor stap 1 van beide varianten in te voeren. Bijvoorbeeld door telkens het tijdstip van een maaltijd op te schuiven.

Loop je tegen andere problemen aan i.v.m. eten? Neem zeker een kijkje op www.govitas.com waar je hulp kan vinden in het omgaan met problemen met eten.

Bron: https://www.technologynetworks.com/neuroscience

Scroll to top