Is het tijd om vaarwel te zeggen tegen de berekening van de BMI (body mass index)?

#BMI #gewichtsproblemen #dieet

Vroeger stond overgewicht voor welvaart en voorspoed. Tegenwoordig weet men dat er een toename is van sterfte bij overgewicht. Overgewicht wordt berekend aan de hand van BMI (body mass index). De BMI werd uitgevonden nog voor er rekenmachines waren dus deze moest vooral gemakkelijk zijn. De BMI is echter niet langer bruikbaar omdat door deze ongegronde definitie miljoenen korte mensen denken dat ze dunner zijn dan ze zijn, en miljoenen lange mensen denken dat ze dikker zijn. Vele sporters hebben dankzij hun spiermassa volgens de BMI eveneens overgewicht. Een nieuwe manier om overgewicht te detecteren dringt zich daarom op. En die is er gelukkig nu. Het is een methode die rekening houdt met je leeftijd en schommelingen in je gewicht gedurende je leven, het bekende jojo-effect.

Hoe ontstaat dit jojo-effect? Stel je hebt altijd 70kg gewogen en je bent in gewicht aangekomen tot 95kg. Je wil terug afvallen en gaat op dieet. Wanneer we onze voeding gaan verminderen om af te vallen, dan gaan onze hersenen op een bepaald moment protesteren. Zij willen immers geen honger lijden. Want dat is wat er letterlijk in de hersenen gebeurt. Van het moment we gaan diëten gaan onze hersenen letterlijk in hongerstand. Hierdoor beginnen bepaalde neuronen te vuren en je krijgt trek in vetten en suikers waardoor je uiteindelijk nog meer gaat wegen en je weer een ander dieet probeert.  Het bekende jojo-effect. Je hersenen hebben tijdens het bijkomen voor zichzelf bepaalt hoeveel je minstens mag wegen. In het voorbeeld hierboven kan het dus zijn dat je realistische gewicht 82kg is en dat 70kg nooit meer haalbaar en zeker niet meer houdbaar is! Als je onder die 82kg gaat, gaan je hersenen telkens in hongerstand en begin je weer te verlangen naar vetten en suikers. En je leest het goed dat geen enkel dieet helpt.

Maar hoe geraak je dan aan die 82kg? De enige manier die tot nu toe wetenschappelijk bewezen is en werkt, is het 5:2 dieet. Je mag hierbij 5 dagen normaal eten en 2 dagen eet je per dag in een tijdspanne van 6u maximum 800kcal. Je moet wel altijd een dag tussen de 2 vastendagen laten. Hiermee voorkom je dat je hersenen in hongerstand gaan en moet je jezelf niets ontzeggen want je mag gewoon normaal blijven eten. Maar hoe weet je nu wat je realistische gewicht is en wat je hersenen als ideaal hebben bepaald? Hier heeft een professor een formule voor uitgewerkt. Stuur ons een berichtje en we berekenen dit gewicht gratis voor je uit.

Bron: Gerl et al. (2019) Machine learning of human plasma lipidomes for obesity estimation in a large population cohort

Scroll to top