Burn-out, een hip woord voor depressie of ernstige aandoening?

#burn-out

#helpenbijburn-out

Bijna 200.000 Vlamingen vertonen symptomen van een burn-out, ongeveer 28.000 Belgen zitten al meer dan een jaar thuis met een burn-out. Heftige cijfers. De impact op onze maatschappij, maar vooral op de persoon met burn-out is dan ook erg groot.

Een burn-out krijg je niet zomaar en is niet hetzelfde als een depressie, hoewel dit soms hand in hand gaat. Er gaat een lange periode van (werk)stress aan vooraf die overgaat in overspannenheid en eindigt in burn-out. Belangrijke kenmerken van burn-out zijn uitputting (lichamelijk en/of psychisch), afstand nemen (“het interesseert me allemaal niet meer”), emotionele ontregeling (bijv. prikkelbaarheid of snel huilen) en geheugen- en concentratieproblemen. Het is belangrijk deze signalen te (h)erkennen en hierin actie te ondernemen. Vaak lukt het een persoon met kenmerken van een burn-out niet om zelf actie te ondernemen. Daarom is het goed als partner of collega om mee actie te nemen.

Kies het juiste moment om dit thema bespreekbaar te maken. Benoem eventuele gedragsveranderingen die je opmerkt. Stimuleer een gesprek op het werk. Wees geduldig want iemand met een burn-out zal niet altijd rustig of vriendelijk zijn. Dreig je in (onnodige) conflicten terecht te komen met de persoon in burn-out, probeer als omgeving hierin de rust te bewaren. En zoek als partner of collega zelf ook hulp op momenten dat het voor jou te veel wordt.

 

Bron: jobat.be/eoswetenschap.eu

Scroll to top