Praten helpt, maar we durven het niet…. Waarom?

#psychischeklachten

#mentaleproblemen

#pratenhelpt

Eén op vier Belgen heeft last van psychische problemen, maar uit onderzoek bij ongeveer 6000 Vlamingen blijkt dat bijna een kwart van de ondervraagden nooit over hun psychische klachten zoals depressie, psychose, of burn-out met anderen gepraat hebben. De redenen waarom blijken te variëren van het zelf willen oplossen en de omgeving niet willen belasten tot schaamte of angst voor reacties vanuit de omgeving.

Daarnaast is de Vlaming niet snel geneigd hulp te zoeken. Slechts 28 procent geeft aan de stap naar huisarts, psycholoog of psychiater gezet te hebben. Opnieuw speelt hierin mee dat men het zelf wil oplossen. Daarnaast is men bang voor de kost dit met zich meebrengt.

Vlamingen praten nu nog steeds minder over hun problemen vergeleken met inwoners van andere regio’s die gelijkaardig zijn op gebied van welvaart. We hebben hier dus nog een belangrijke cultuuromslag in te maken. Gelukkig zijn er initiatieven zoals Te Gek!? Die meehelpen om het taboe rond psychische klachten te doorbreken.

Vind je het zelf moeilijk om de stap naar hulp te zetten voor psychische klachten? Govitas kan je hierbij helpen. Voor meer informatie: www.govitas.com

 

Bron: de Morgen

Scroll to top