Social distancing: hoe voorkom je eenzaamheid?

#socialdistancing #eenzaamheid #corona #covid-19

Nu het coronavirus ons verplicht om afstand van elkaar te houden of erger nog onszelf in isolatie te plaatsen, is angst om ziek te worden niet het enige om ons zorgen over te maken. De mens is een sociaal dier en heeft naar behoefte sociaal contact nodig voor zijn psychisch welbevinden. Een gebrek daaraan heeft allerlei klachten tot gevolg: somberheid, sneller verkouden worden, hartaandoeningen ontwikkelen, verminderd cognitief functioneren.

Het is daarom belangrijk ons sociaal welbevinden te onderhouden. Maar hoe doen we dat nu tijdens isolatie? Technologie wordt vaak met de vinger gewezen als veroorzaker van sociaal isolement, echter nu is dat nét wel het middel om met elkaar in contact te komen en te blijven:

Maak gebruik van Skype of Facetime en experimenteer met zaken die je anders in gezelschap doet zoals een etentje of een wandeling.

Maak tijd om i.p.v. een snelle like bij een post, even een kort welgemeend bericht te schrijven. Dat laat een langer durend positief effect na bij je vrienden dan die snelle like en geeft jou een voldaan gevoel.

Zoek digitaal een groep van gelijkgestemden en ga samen helemaal op in je interesse door te chatten, foto’s te delen, etc.

Verdiep of verbreed je sociale kring. Neem bijvoorbeeld contact op met een vriend(in) die je al een tijdje niet meer gezien of gehoord hebt. Of zoek nieuwe mensen op (bijvoorbeeld in een groep van gelijkgestemden) en neem contact met hen op.

Vind je het moeilijk om sociaal contact aan te gaan? Maak gebruik van een  hulpmiddel. Er zijn tegenwoordig allerlei apps die helpen om je sociale contacten online vorm te geven of je helpen met het vinden van gespreksonderwerpen.

 

Bron: ww.scientificamerican.com/article/how-to-prevent-loneliness-in-a-time-of-social-distancing/

Scroll to top