Tips hoe je omgaat met de psychische gevolgen van quarantaine

#corona #quarantaine #eenzaamheid

Quarantaine kan de verspreiding van het coronavirus afremmen, maar het heeft ook grote psychische gevolgen. Mensen in quarantaine voelen zich vaak eenzaam en geïsoleerd. Ze ervaren verveling, angst en onzekerheid,  soms ook woede en frustratie. Gelukkig is er veel dat we zelf kunnen doen. We hoeven niet stil te zitten tot de storm gaat liggen.

De impact is groter dan verwacht! Het aantal mensen dat ernstige klachten ontwikkelt, ligt drie tot vier keer hoger bij mensen die in quarantaine moeten dan bij mensen die niet in quarantaine moeten. Het gaat om klachten die we ook zien bij stress-gerelateerde stoornissen: angst, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, een verdoofd gevoel en depressieve klachten. We slapen minder goed omdat we veel hebben om over te piekeren.

Mensen in quarantaine voelen zich vooral geïsoleerd. Ze gaan gebukt onder onduidelijkheid en financiële zorgen. Ze voelen zich “scheef bekeken” door mensen in hun omgeving. De dagelijkse routines vallen weg. En dan slaat vaak onvermijdelijk de verveling toe. Zorg voor duidelijke gewoontes en maak een dagprogramma. Het is heel belangrijk dat je een planning maakt en dat je dingen doét. Ga zo veel mogelijk naar buiten en blijf in beweging. Je kan ook van de gelegenheid gebruik maken om iets nieuws te leren. Doe een online cursus yoga, lees een boek, doe dingen waar je anders niet aan toekomt.

Sociaal contact is erg belangrijk voor onze geestelijke gezondheid. Het vermindert de negatieve gevolgen van stress. Daarom is het erg belangrijk om contact te houden met vrienden, collega’s en familie. Zorg dat je verbonden blijft door veel te communiceren. Stuur niet alleen tekstberichten of mails, maar zorg dat je elkaar ook kan zien. Je kan bijvoorbeeld afspreken voor een videogesprek via Skype, Facetime of Zoom.

Je gaat je al snel zorgen maken. Was dat een onschuldig kuchje of een symptoom van corona? Hoe komt het toch dat ik al een paar dagen zo moe ben? Zou het kunnen dat ik het virus draag maar dat ik daar niks van merk? Heldere, volledige informatie is daarom erg belangrijk. Als mensen zich goed geïnformeerd voelen, ervaren ze minder stress. Ga niet voortdurend op zoek naar informatie. Je komt fake news tegen wat je nog ongeruster maakt. Beperk je tot één of twee informatiebronnen.

Als je in quarantaine hebt gezeten wordt je nadien bekeken als leprapatiënt. Hoeveel mensen denk je dat je besmet hebt? Had je niet meer kunnen doen om anderen te beschermen? Ben je wel zeker dat je niet meer besmettelijk bent? Het klinkt misschien vreemd, maar het helpt als je hen je dankbaarheid toont. Mensen gaan immers niet in quarantaine voor hun plezier. Ze doen het omdat ze dan geen andere mensen kunnen besmetten. Het doet deugd als ze daar af en toe aan herinnerd worden. Maak mensen duidelijk dat we goed voor elkaar zorgen en ze er niet alleen voor staan.

Quarantaine heeft ook letterlijk een prijskaartje. Het kost geld, véél geld. Wie niet kan gaan werken, voelt dat in zijn portemonnee. Informeer je tijd over financiële tegemoetkomingen. De psychische gevolgen van quarantaine kunnen één tot zelfs drie jaar duren. Die gevolgen kunnen we gelukkig verminderen door nu actie te ondernemen. Overheden kunnen een verschil maken door goed te communiceren. Ze kunnen mensen uitleggen wat er precies gebeurt en waarom. Eerlijk zeggen hoe lang de quarantaine zal duren, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn.

Wat kan je zelf doen?

  • Blijf bewegen.
  • Zorg voor routines.
  • Blijf met elkaar verbonden.

Bron: Medisch tijdschrift The Lancet en VRT NWS

Scroll to top