Mensen zijn niet gemaakt om gelukkig te zijn: wat denk jij hiervan?

#gelukkig #moraal  #emoties

Onderzoekers beweren dat mensen niet gemaakt zijn om altijd gelukkig te zijn, maar om te overleven en te reproduceren. Evolutie, zeggen ze, heeft een voordeel op depressie geplaatst, waardoor mensen geen risicovolle of hopeloze situaties aangaan.

Positieve en negatieve effecten bevinden zich in de hersenen, maar aanhoudend geluk heeft geen biologische basis. Gelukkig zijn kan niet in het hersenweefsel worden gevonden. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het echt bestaat.

De huidige wereldwijde geluksindustrie is mede ontstaan door het christelijk gedachtegoed dat zegt dat we ongelukkig worden door onze eigen morele tekortkomingen, egoïsme en materialisme. In feite proberen deze strategieën alleen een verklaring te vinden voor ons aangeboren onvermogen om constant van het leven te genieten.

Onze emoties zijn gemengd, onzuiver, rommelig, verwarrend en soms tegenstrijdig, net als de rest in ons leven. Onderzoek heeft aangetoond dat positieve en negatieve emoties onafhankelijk van elkaar in onze hersenen kunnen bestaan. De rechterhelft verwerkt negatieve emoties, terwijl positieve emoties worden behandeld door de linker hersenhelft.

Het is belangrijk om te onthouden dat we niet gemaakt zijn om constant gelukkig te zijn maar om te overleven, wat een moeilijke opgave is waarmee horen te worstelen. Het naast elkaar bestaan van plezier en pijn past veel beter bij onze realiteit dan ultiem geluk. Sterker nog: doen alsof een vorm van pijn abnormaal is, zal alleen maar voor frustratie zorgen.

Wat denk jij hierover? Geloof je dat echt totaal gelukkig zijn niet bestaat? Denk je dat je slechte daden gevolgen hebben? Heeft het onderzoek gelijk volgens jou?


Bron: Neuroscience News

Scroll to top