Verban bepaalde familieleden en kies voor jezelf.

#familie #vriendschap #familiebanden

In onze samenleving wordt er vanuit gegaan dat we een goede band moeten hebben met onze familieleden en dat we deze band niet mogen breken. Nochtans kan deze band meer kwaad doen dan goed. Voor je eigen mentale en emotionele stabiliteit is het soms nodig om afstand te doen van bepaalde familieleden. Een negatief familielid doet meer kwaad dan een goede vriend of kennis.

Relaties met familieleden hebben een grotere impact dan je zou denken op je geestelijke gezondheid. Veel mensen die therapie zoeken blijken contact te hebben met een negatief familielid. Het beste is dat je ofwel een bepaalde afstand houdt, ofwel volledig breekt met deze persoon. De stap zetten is moeilijker wanneer het je vader of moeder betreft, maar het kwetsuur dat ze toebrengen ligt wel veel hoger.

Hoe herken je een negatief persoon?

  • In plaats van te waarderen wat je in het leven al bereikt hebt, behandelen ze jou als het zwarte schaap.
  • Ze hebben altijd kritiek op je.
  • Ze zuigen je leeg en misbruiken je energie.
  • Ze kennen je zwakke en sterke punten en gebruiken dit tegen je.
  • Ze geven jou de schuld van hun fouten.
  • Hun gedrag ten opzichte van jou verandert naargelang de mensen om je heen.

Wat doe ik eraan?

“Elke keer als je met negativiteit te maken hebt, moet je in het achterhoofd houden dat er een leercurve is. Er zullen perioden van onzekerheid, schuld en mogelijk verlies van relaties zijn. Je moet voor jezelf bepalen wat je wilt opofferen om je emoties te beschermen en die van de mensen die erop vertrouwen dat jij hen beschermt. Soms moet je iemand pijn doen om iemand anders te helpen. De pijn is nooit kwaadwillig bedoeld, maar gebeurt altijd op basis van liefde en respect. Gedrag gebeurt op basis van keuzes.” (Shannon Battle, Families Services of America)

Bron:  Alithia Psychotherapy Associates

Scroll to top