Wat is burn-out en hoe voorkom ik een burn-out?

#burnout #stress #oververmoeid #opgebrand

Burn-out ontstaat als je langdurig blootgesteld wordt aan stressfactoren. Hierdoor worden onze hulpbronnen uitgeput. Hulpbronnen zijn alles wat we waarnemen dat ons helpt om onze doelen te bereiken. Deze zijn niet beperkt tot werkbronnen zoals sociaal contact met collega’s en controle hebben, maar slaan eveneens op de persoonlijkheidskenmerken optimisme en gezondheid. Als er een vermeende bedreiging of daadwerkelijk verlies is van deze bronnen (te hoge eisen waaraan men niet aan kan voldoen, een te hoge investering, in het algemeen teveel druk vanuit de omgeving) neemt de kans toe op een burn-out.

Hoe verklein je de kans om in een burn-out terecht te komen?

Onderhoud/vergroot je werkbronnen

Plan je taken meer in en behoud zo de controle. Vraag je collega’s om steun, ze worden vaak met dezelfde problemen geconfronteerd. Vraag je leidinggevende om steun en vraag feedback.

Vergroot uitdagingen in je job

Zoek of vraag taken die je energie geven. Aanvaard niet elke opdracht.

Verminder eisen die gesteld worden

Maak zelf keuzes en stel prioriteiten. Schuif taken vooruit in de tijd om ze beter te beheersen. Als het niet op tijd afgeraakt zeg dit dan ook eerlijk.

Onderhoud of verhoog je hulpbronnen in je privé leven

Bel vrienden op om iets af te spreken en voel je niet slecht/schuldig als je ze afbelt wanneer je te moe bent. Je moet niet altijd iets doen! Ontspan regelmatig zoals een bad nemen, meditatie, puzzelen, muziek beluisteren, wandelen met de hond enz. Praat over je zorgen met vrienden en/of familie.

Verminder de eisen vanuit je privé leven

Verdeel de zorg voor je ouders, als die hulpbehoevend zijn, onder de andere familieleden of hulp van buitenaf zoals bijvoorbeeld familiehulp. Bespreek regelmatig je agenda. Neem je werk niet mee naar huis. Neem bijvoorbeeld een aparte telefoon voor je werk die je kunt uitschakelen.

Onderhoud en vergroot je persoonlijk leven

Behoud of verbeter je fysieke gezondheid. Dit doe je door meer te sporten. Sporten geeft je energie. Eet eerder gezonde voeding in plaats van bijvoorbeeld diepvriespizza’s. Maak je hoofd leeg door middel van meditatie of een gesprek met een psycholoog. Als de werkdruk altijd te hoog blijft, sta dan eens stil om een andere baan te zoeken. Zet de stap naar loopbaanbegeleiding.

Bron: Exploring Proactive Behaviors of Employees in the
Prevention of Burnout. Madelon C.B. Otto , Nicole Hoefsmit, Joris van Ruysseveldt and Karen van Dam.

Scroll to top