7 dagen zonder…: digitale detox

smartphone #socialmedia #gezondheid

Volgens Franse neurowetenschapper Thibaud Dumas moeten we serieus nadenken over de manier waarop we sociale media gebruiken. Het gebruik ervan an sich is niet slecht, maar wel de mate en de manier waarop we ermee bezig zijn. Denk hierbij dan vooral aan het gebruik van onze smartphone.

Het is vooral de vele tijd die we eraan besteden die nadelige effecten heeft. Onze nek, ogen en polsen lijden onder het turen en scrollen. Vaak zijn we tot laat bezig met de smartphone waardoor we minder of minder goed slapen.

Onze hersenen hebben door het gebruik van de smartphone minder tijd om te dagdromen en zich te vervelen. Dit is echter wel nodig om ze gezond te houden. Door dagdromen en verveling zijn we creatief, slaan we herinneringen beter op en zijn we beter in staat beslissingen te nemen. Vooral voor jongeren is het belangrijk om naast online ook face-to-face contacten te hebben. Onze hersenen zijn volgroeid rondom ons 25ste levensjaar en tot die tijd zijn onze hersenen gevoelig voor allerlei negatieve invloeden. Ze hebben positieve real life interacties nodig voor een goede ontwikkeling.

Bovendien zijn we zo vergroeid geraakt met onze telefoon dat indien we niet onmiddellijk kunnen reageren op een signaal zoals bellen of een berichtmelding dit leidt tot een verhoogde hartslag en bloeddruk én een angstig gevoel. Er zijn tevens onderzoeken die aangeven dat bij meer dan 1u smartphone/sociale media gebruik per dag een grotere kans op depressie bestaat.

Onderzoek wijst ook uit dat in 3 weken tijd ons gevoel van eenzaamheid vermindert en ons welzijn verbetert als we minder tijd op sociale media doorbrengen.

Start dus met een digitale detox!

Gun jezelf gezonde hersenen door je af en toe te vervelen en je relatie met je smartphone te veranderen. Hoe doe je dat? Kies er bijvoorbeeld voor om een periode van een uur, een dag, een week je smartphone en/of je sociale media aan de kant te leggen. Limiteer jezelf bewust in het aantal sociale media accounts dat je onderhoudt. Gebruik je smartphone niet als wekker, dat voorkomt dat je slaaptijd inwisselt voor schermtijd. Genoodzaakt ergens te wachten? Ga de uitdaging aan om je telefoon niet meteen bij de hand te nemen.

Bron: nu.nl/gezondheid

Scroll to top