Leer je kinderen hoe ze kwaad mogen worden! 14 tips om je kinderen te leren hun emoties te beheersen.

#emoties #kwaadheid #droevig #kinderen

 1. Vraag hoe ze zich voelen. Vraag je kinderen om hun emoties te tonen. Als je ziet dat ze met iets zitten vraag wat er is.
 2. Geef ze niet het gevoel dat hun gevoelens fout zijn. Het is niet omdat ze anders reageren dan je verwacht had, dat dit verkeerd is.
 3. Leer ze om hun emoties te herkennen. Laat ze elke emotie uitgebreid beschrijven en label samen deze emotie.
 4. Laat ze zichzelf zijn. Behoud hun eigen identiteit. Als ze een rode broek aan willen, dring dan geen blauwe op omdat jij dit mooier vindt.
 5. Benoem je eigen gevoelens terwijl je met hen spreekt. Zo weten ze wat er met jou aan de hand is en moeten ze niet raden.
 6. Benadruk het belang van positiviteit. Het is belangrijk om je kinderen te leren zichzelf niet continu neer te halen met negatieve opmerkingen. Als ze overstuur zijn moeten ze zichzelf kunnen motiveren dat alles wel weer goed komt.
 7. Praat over minder fijne emoties. Verdrietig zijn is niet fijn om over te praten maar zo weten ze dat ze niet alleen zijn met dit gevoel.
 8. Laat toe dat ze zich uiten via kunst of andere hulpmiddelen. Zorg ervoor dat ze een uitlaatklep hebben via muziek, kunst of andere zaken waarin ze interesse hebben.
 9. Laat hen weten hoe je zelf met emoties omgaat. Ze moeten weten dat het opkroppen van emoties nooit een goed idee is.
 10. Spendeer samen meer tijd buiten. Samen buiten spelen of sporten helpt om te ontspannen. Leer ze dat het belangrijk is om met anderen om te gaan en in de natuur te vertoeven.
 11. Geef het goede voorbeeld. Draai niet door tijdens discussies.
 12. Stel grenzen zonder ze te negeren. Kinderen moeten weten dat wanneer ze emotioneel worden eerst moeten nadenken en dan pas handelen. Het is niet omdat ze kwaad worden dat ze mogen slaan. Al onze acties hebben gevolgen.
 13. Geef hen het gevoel dat ze over alles kunnen praten met jou. Kinderen moeten zich zeker en veilig voelen bij jou. Dat ze weten dat je hen niet beoordeelt.
 14. Gebruik shows, boeken of andere zaken om te leren over emoties. Is er iemand op tv die droevig is, bevraag wat dit met hen doet.

Bron: Awareness Act door Gerald Sinclair.

Scroll to top