Een warm bad, het in gebouwde medicijn in je badkamer

#depressie #goedinjevel #heerlijkslapen

Een momentje voor jezelf of romantisch met zijn 2. In bad gaan kan een heerlijk ontspannend ritueel zijn. En iedereen heeft het vast wel eens gehoord: een bad is gezond. Maar klopt dat ook echt? Dat vroegen wetenschappers zich ook af en ondertussen zijn er meerdere studies die hier onderzoek naar hebben verricht.

Hier zijn in ieder geval 5 redenen om vaker een bad te nemen, wetenschappelijk ondersteund:

  1. 1 tot 2 uur voor je gaat slapen een warm bad nemen zorgt ervoor dat je beter slaapt. Dit heeft ermee te maken dat je lichaamstemperatuur beter gereguleerd wordt. Door eerst op te warmen in bad, kan je daarna beter afkoelen, wat nodig is voor een goede nachtrust. Geen bad in huis en toch van dit effect kunnen profiteren? Neem een warm voetbad, een warmwaterkruik of een warme douche.
  2. Een bad is écht gezond: het kan helpen bij pijnklachten, verlagen van bloeddruk en kan een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend en verlaagt het glucosewaarden. Let op: een té warm bad is niet goed wan dat kan net een bloeddrukval veroorzaken.
  3. In bad gaan kan helpen bij een depressie. Ook dit heeft te maken met de regulering van onze lichaamstemperatuur. Bij mensen met een depressie wijst onderzoek uit dat zij het moeilijker hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden waardoor zijn vaak een lagere temperatuur hebben dan niet depressieve mensen. Door het warme bad slaap je beter en ga je je ook beter voelen. Let op! Dit is niet de hoofdoplossing om een depressie te verslaan, maar kan wel een goede bijdrage leveren.
  4. Geen zin om te sporten vandaag? Neem een uurtje de tijd voor een warm bad! Je verbruikt er net zoveel calorieën mee als met een met een half uur stevig wandelen. Uiteraard vervangt dit het sporten nooit volledig, maar het is wel een leuke vorm van ‘valsspelen’.
  5. Een bad doet écht deugd. Het kan je minder angstig, gestresseerd en somber laten voelen. Het effect is groter bij het nemen van een bad dan bij een warme douche. In 1 onderzoek bleken deelnemers na het nemen van een warm bad minder cortisol in hun speeksel te hebben.

Bron: vrtnws.be

Scroll to top