We lachen voordat we kunnen spreken. Wat is het nut van lachen?

#lachen #slappelach #gelukkigzijn

Hoewel we om verschillende dingen lachen, lacht iedereen over heel de wereld. Zelfs apen lachen. Mensen lachen al na 3 maanden, zelfs voor ze kunnen spreken. Dit geldt zelfs voor blinde en/of dove kinderen. Maar waarvoor dient dit nu?

  • Het heeft duidelijk een sociaal doel. We gebruiken het als een teken om aan te geven dat we in verbinding willen staan met de ander. We zien namelijk dat tijdens een gesprek de verteller veel meer lacht dan de luisteraar. We lachen meer wanneer we in groep zijn. Alleen naar een komische film kijken of met anderen maakt een verschil. We vinden de film grappiger als we deze met meerdere mensen samen bekijken.
  • Het speelt een belangrijke rol in overleven. We zien hiermee anderen hun bedoelingen en met wie je verbonden bent. Je gaat minder lachen bij personen waarbij je je niet goed voelt. Zelfs al is het een vreemde, je doet meer moeite om met grappen te lachen als je de persoon aantrekkelijk/aardig vindt.
  • Het vervangt het vlooien bij dieren. Primaten tonen hun zorg door onderling te vlooien. Iemand verzorgen is een genereuze daad. Het verbindt elkaar. Als we oprecht lachen geven we het signaal dat we ons comfortabel voelen en dat we erbij horen.
  • Lachen heeft eveneens vele fysieke voordelen. Het verhoogt de inname van zuurstof. Dit stimuleert op zijn beurt je hart, longen en spieren. Lachen maakt endorfines vrij. Endorfine is een stofje dat zorgt voor een geluksgevoel en verlicht zelfs pijn of stress. Het verhogen en vervolgens verlagen van onze hartslag en bloeddruk is kalmerend en verlicht spanningen. Het verhoogt zelfs ons immuunsysteem.

Lachen zorgt dus voor een goede samenwerking tussen mensen , persoonlijke overleving en een gezonder lichaam. Waar wacht je nog op?

Bron: Scientific American door Sabrina Stierwalt

Scroll to top