Doorbreek de neerwaartse spiraal van stress!

#stress #overspannen #burnout

De meeste van ons kennen het wel: je geeft alles wat je kan op je werk en na lange tijd voel je je fysiek en mentaal uitgeput. Deze uitputting is een natuurlijke reactie op stress. Toenemende eisen waar je niet altijd aan kan voldoen. Stress is niet altijd negatief. Af en toe stress ervaren verhoogt het welzijn zoals een beter geheugen. Zoals velen onder ons ervaren is er een dunne lijn tussen gezonde en giftige stress.

We horen zoveel over stress in de media dat we het zelfs gaan normaliseren en dat stress er nu eenmaal bijhoort. Volwassen die werkzaam zijn in een omgeving met bovengemiddelde niveaus van stress kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Onze veerkracht en het gevoel dat het leven de moeite waard is vermindert en we voelen ons leeg. Dit proces valt onder één woord samen te vatten: burn-out.

Jaar na jaar stijgen de cijfers van mensen met een burn-out dramatisch! Dit komt omdat we ons richten op meerdere grote doelen tegelijk en ons weinig ruimte geven. Elke belemmering bij het behalen van deze doelen creëert stress. Hoe meer stress we ervaren hoe meer fouten we maken en het behalen van onze doelen nog moeilijker wordt.

Wat doen we hier nu aan?

Kies doelen die enkel voor u zinvol en haalbaar zijn, en gepaard gaan met minder stress waardoor de belasting op lichaam en geest afneemt. Doe aan meditatie of mindfulness, vertoef meer in de natuur, maak tijd voor dingen die je meer energie geven, doe één ding tegelijk en las regelmatig een korte pauze in (een praatje slaan met een collega, 5 minuten wandelen in de zon, even muziek beluisteren enz). Probeer meer samen te werken met collega’s. Sta af en toe stil bij jezelf en stel de vraag tegen welke prijs je dit allemaal wil doen en of het de moeite waard is. We zijn meer dan ons werk alleen!

Bron: Scientific American door Ashten Duncan

Scroll to top